torsdag 24 februari 2011

Frågor och svar: Torrt hårbotten

Torrt, irriterande, kliande, flagande hårbotten gör vem som helst galen. Det finns saker som kan underlätta ditt torra hårbotten. Men om du har torrhet i huden som ett släktdrag kan det vara bäst att besöka en hudvårdspecialist (läkare). De kan ställa diagnos och ge dig mediciner som lindrar.
Fråga: Jag har väldigt torrt hårbotten, vad kan jag göra för att göra det mindre torrt?

Svar:
Du kan delvis hitta produkter på apoteket mot torr hårbotten, och så kan du försöka att inte tvätta håret med shampoo (det innehåller en massa skit som torkar ut håret). Finns en metod som heter no-poo metoden man kan använda istället (skrivit om metoden i tidigare inlägg).

Det är också bra om man låter bli att föna håret, utan låter håret självtorka. Är det bara på vintern du har torr hårbotten, eller gäller det även sommartid? Det finns massor av bra medel som kan skrivas ut av läkare (mediciner som Benovat Scalp och dylikt). 

Fråga: Blir håret lätt fettigt om jag börjar andvända no-poo metoden? 

Svar: Nej, om du får fett hår lätt beror det på att du tvättar håret för ofta.

Fråga: Jag får lätt fettigt hårbotten, det känns ofräscht och luktar "hårbotten", kan jag motverka det?

Svar: Om ditt hår blir fettigt så snabbt beror det på att du tvättar håret FÖR ofta. Tvättar man håret var och varannan dag blir din kropp van med att producera nytt fett till håret hela tiden (du tvättar ju bort det hela tiden). No-poo metoden gör inte ditt hår mer fettigt. 

Däremot kan du testa att inte alls tvätta håret på en vecka. Då kommer köttlarna inte behöva producera så mycket fett som förr. Jag vet, det låter äckligt... men man kan ha flätor eller tofs under veckan för att undvika det fettiga intrycket. 
Fråga: Jag brukar alltid föna håret för jag har hört att man kan få svamp i hårbottnen om man sover med blött hår, stämmer det?

Svar: Det är onödigt att föna håret för att motverka svamp. Svamp uppkommer lättare om man har blött, uppsatt hår. Om du absolut vill föna håret kan du "föna" håret naturligt genom att vända huvudet upp och ner, forma handduken till en lång, tjock korv (i princip bara samla ihop den) och sedan veva i håret så att det torkar.  
Fråga: Hjälper inpackning mot torrt hårbotten?

Svar: inpackning hjälper mer ditt hår än hårbotten. Ett känsligt hårbotten tar lätt skada av parfym, starka ämnen, hårspray och liknande.Inga kommentarer: