torsdag 10 mars 2011

Hur man brygger ett gott kaffe




På tal om föregående inlägg om kaffesump som peeling snubblade jag in på en sida om kaffekokning.

Hur man kokar det perfekta kaffet. Rolig läsning för de som vill lära sig mer, eller är nybörjare framför kaffebryggaren:




Tips för bryggnig

  • Använd alltid färskvaror. Friskt nytappat vatten, nymalet kaffe om möjligt - annars malt kaffe som förvaras i en lufttät behållare då kaffet annars förlorar smak.

  • Använd en bra kaffekokare, undvik en av aluminium då det lätt ger bismak.

  • Drick kaffet färskt och nybryggt - låt det inte stå på värmepannan. Förutom att kaffet får mer koffein i sig ju längre det står blir det beskare.

  • Koka aldrig vattnet, låt det bara hettas upp till ungefär 90-96 grader. Vatten som får koka förlorar det smakbärande syret när det ångar.

  • När du ska göra en kaffedryck som innehåller någonting som måste förberedas utöver espresson, tillred espresson sist. Om du exempelvis ska göra en caffè latte, gör den på följande vis:

          1) Ställ fram servisen du ska använda 
          2) Skumma mjölken 
          3) Brygg espresson 
          4) Tillsätt mjölken 
          5) Servera.


Texten är tagen från http://www.javalicious.se/

Klicka HÄR för att läsa mer om kaffe, bryggeri och dylikt!


Inga kommentarer: