tisdag 12 april 2011

Går det att bli av med eksem?

Eksem beror på många olika saker. Det kan vara medfött, eller så kan man få allergi-eksem och kontakt-eksem. Eksem beror på att huden blir extra torr och känslig, oftast leder detta till ett konstant kliande som i sin tur bildar sår/eksem på specifika ställen på kroppen. På grund av att det kan finnas känsliga läsare så hittar ni bilder på hur eksem ser ut HÄR.

Går det att bota eksem?
Det är svårt att svara på den frågan. Det beror på VARFÖR du har eksem. Medfödda eksem och allergi-eksem är svårare att bli av med. Men det viktigaste är att man gör allt man kan för att underlätta och förhindra att eksemen uppstår.

Tips:
  • Duscha istället för att bada, vatten torkar ut huden.
  • Duscha inte i för varmt vatten eftersom det också kan leda till extra, onödig uttorkning.
  • Var noga med att smörja in dig efter dusch/kontakt med vatten.
  • Smörj gärna in dig med rapsolja eller olivolja; det är naturligast och sägs även lindra eksem.
  • Smörj in dig direkt efter duschen, huden får gärna vara lite fuktig. 
  • Du kan använda en fetare salva på ställen med problem (Bepanthen är en väldigt fet salva).
  • Undvik produkter med parfym och alkohol - det torkar bara ut.
  • Badda eksemen med äppelcidervinäger blandat med vatten 2 gånger om dagen.
  • Använd inte allt för tighta kläder om du lider av eksem.

Övrigt:
Om dina eksem inte går över, eller du lider av dem så mycket att du får sömn problem eller liknande bör du besöka läkare. Mediciner som antibiotika och cortison kan lindra för stunden - men det är ingen långsiktig lösning. För extrema eksem kan man få hjälp genom att sola på special solarium (finns på sjukhus och liknande institutioner). 

2 kommentarer:

Anonym sa...

hejsan:) mina utslag har börjat blossa upp och målet för i vinter är att inte välkomna dem! Jag har skaffat akryl naglar och luftfuktare men dom jävlarna kommer sakta emn säkert-.- och nu säger du att man ska badda med vinäger, då undrar jag vilka egenskaper det tillför:)
Kramar

Qbrium sa...

Huga, vintertiden kommer med rask fart. Jag vet PRECIS vad du pratar om! Tycker du akrylnaglarna hjälpt? Nuförtiden går jag aldrig utan mina lösnaglar. Man märker verkligen hur vass den egna nageln är då en av de förlängda naglarna lossnat. =/

Vinäger är antiseptiskt, vilket är bra om man har sårig hud. Dessutom sägs det vara klådstillande. :)