fredag 15 april 2011

Ta hand om dina fötter

Man behöver ta hand om sina fötter för att dom ska må bra. Nu är våren här, snart kommer sommaren och barfota-säsongen. Här får ni tips på hur man kan göra fötterna fräscha efter vinterns dvala.


Mjuka upp och rengör: fotbad
Ett fotbad någon gång nu och då. Här kommer ett recept för ett enkelt och super skönt fotbad: Tappa upp en balja med varmt vatten. Tillsätt 3-4 matskedar honung, 2 matskedar olivolja och 3 teskedar salt. Låt fötterna vila i fotbadet ungefär 30 minuter.

Skrubba och mjukgör
Många får förhårdnade hud partier på fötterna. Det bästa knepet för att få bort dem utan fotfil är att blanda grovsalt med kaffesump (enbart kaffesump går också bra).

Mjukgör dina fötter genom att smörja in dem med olivolja. Smörj dock inte mellan tårna, eftersom de kan leda till fotsvamp.Sätt ett par strumpor på tills oljan gått in i huden. Om du tänkt göra en pedikyr för att fullända fotbehandlingen behöver du inte följa denna punkt.

Pedikyr
  • Klipp tånaglarna rakt, klipp inte ner in sidan eftersom det kan leda till nageltrång.

  • Gnid in nagelbandskräm eller mandelolja på nageln.

  • Dra tillbaka nagelbanden vid behov, använd en orangepinne och VAR FÖRSIKTIG!

  • Smörj in dina fötter med olivolja eller en vanlig fotkräm,  massera dina fötter.

  • Avsluta eventuellt genom att använda nagellack. 


2 kommentarer:

Patrik sa...

Bra tips. Det svåra är att få till en bra fotrutin tycker jag. Kanske ska man försöka få till den i samband med kvällsrutinen.

Qbrium sa...

Patrik: Ja, antingen det, eller så delar man upp det i två delar: första dagen tar man hand om händerna och andra dagen fötterna. Det varierar ju från person till person hur mycket man behöver och vill ha hand om sina fötter och händer. Själv tycker jag att en gång i månaden är passligt för att ta hand om händer och fötter. Naglarna - desto oftare.

Tack för din kommentar!