söndag 15 maj 2011

Hur får man läsare till bloggen?


Det finns otroligt många svenska bloggar, och varje dag blir det bara fler och fler. Kanske det känns som att ingen kommer hitta din blogg bland ”alla andra”? Här kommer ett par tips...


Ämne och nisch
För det första: vad handlar din blogg om? Hitta något speciellt för din blogg. Det är sånt som gör att folk fastnar. Ingen vill läsa om ”hej, jag har inget att säga idag, men nu ska jag baka kakor, hejdå”. Hitta något som gör din blogg läsvärd. Finns det ett speciellt ämne som intresserar dig?


Är din sida läsvänlig?
Hur ser din blogg ut? Är det lätt att hitta till dina olika sidor och inlägg? Är det lätt att läsa och kommentera inlägget? Ser man texten? Hur är det med färgerna, är de enhetliga? Blanda inte skrikiga färger som inte passar ihop (exempelvis grön bakgrund och gul text, det är OMÖJLIGT att läsa). Ett annat tips är att inte ha allt för många rörliga bilder eller rörliga bakgrunder på sidan. Detta gör att den blir jobbig att titta på.


Utseende
Syns det vad din blogg handlar om? Det bör vara tydligt både i adressen, och när man kommer in på din sida. Headern, inläggen, designen. Vad talar den om? Är detta en hästblogg? Är det en blogg om skola, eller en blogg om dig? En blogg där man inte förstår syftet brukar oftast glömmas bort ganska snabbt.


Om att fiska besökare
Många brukar satsa på att kommentera andras bloggar i hopp om att få egna läsare. Man ska vara försiktig när man kommenterar andras bloggar. Undvik att kommentera korta, opersonliga saker till folk, så som ”hej, läget?”. Den som tar emot kommentaren kommer förstå att det här bara är ett försök till att hitta fler läsare. Din blogg får alltså redan där negativa vibbar. Samma sak om du spammar bloggar med ”LÄS OM DETTA!” tusen gånger om (vanlig syn bland storbloggarnas kommentarer). Av korta och opersonliga kommentarer får du visserligen fler besökare – för en dag. Men inga läsare. Satsa långsiktigt. Skriv kommentarer till bloggar där du faktiskt kan relatera till något, skriv något konstruktivt.


Uppdatering
Bloggar som uppdaterar är förstås roligare att läsa än bloggar som inte uppdaterar. Men tänk på innehållet. Om du ska uppdatera, gör det med ett läsvärt inlägg. Det är ingen idé att skriva att du inte vet vad du ska skriva – då kan du lika bra låta bli. Ett tips är att göra 2-3 utkast med inlägg du kan posta vid nyhetstorka.


Sidor som hjälper dig med besökare till bloggen
När du fixat till din blogg så att den är lättläst, snygg och har ett bra innehåll är det dags att samla fler besökare. Det finns en uppsjö av sidor som kan hjälpa dig att få besökare till din blogg. Jag är medlem i en av dessa sidor, den heter http://www.mer-trafik.se/. Om du blir medlem på Mer-trafik får du en länk som kommer leda till nya bloggadresser varje gång. Detta handlar alltså om att du ska besöka andra bloggar för att själv få besökare. För varje gång du besöker en blogg med länken från Mer-Trafik får du 2 poäng. För varje 3-poäng du tjänat ihop garanteras din sida att få en besökare. Men som tidigare sagt: bara för att din blogg finns på Mer-Trafik så betyder detta inte att du får fler LÄSARE. För att få läsare bör du kontrollerat och åtgärdat ovanstående punkter.


Läsvärda inlägg
Intressanta och lockande rubriker är ju en självklarhet för att fånga någons intresse. En regel att tänka på är att vart tredje inlägg bör vara lite extra intressant. Anledningen är enkel: det är ungefär tre inlägg man skummar igenom innan man bestämmer sig för om bloggen är bra eller dålig. Exempel på inlägg: en åsikt om en aktuell nyhet, tips eller något annat som relaterar till din blogg. Detta med tanke på ovanstående punkt. När en besökare besöker dig från Mer-Trafik kommer besökaren troligen hastigt scrolla igenom din blogg. Det gäller att under dessa få sekunder få besökaren att fastna för ett inlägg – och läsa det.


Ser sökmotorn dig?
Du kan vidta en hel del åtgärder för att få sökmotorer som Google att hitta dig snabbt och enkelt. Det främsta du bör tänka på är att ha en relevant text, vad vill folk läsa om? Vad söker folk på Google? Genom SEO's sökoptimerings sida (sökoptimering med 38 kapitel) kan du få tips och råd med hur du sökoptimerar din blogg.


Lycka till!
x

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jätte bra inlägg! Är också medlem på Mer-Trafik, har testat 2 till (bloggtradik.nu och sidbyte.se) men de funkade inte trots att jag samlade jätte mycket poäng och allt. Mer-Trafik är jätte bra, får kanske 30-40 besökare därifrån dagligen? Men det känns mest som "tomma" besökare, som klickar förbi direkt och inte kommer fortsätta läsa min blogg. Blev nyss medlem i Bloggerfy, så det är ett tips. Man kan tjäna pengar beroende på hur högt rankad man är i topplistan och per "klick", dessutom kan ens blogg visas i andra bloggars annonser om man aktiverar "Expose".

Anonym sa...

Oj, såg nu att jag hade glömt lägga till min webplats på Bloggtrafik.nu. Tänkte väll att jag hade gjort nått fel ! Så kan jag tipsa dig om att den också funkar :)