fredag 20 maj 2011

Ingrediens undersökning

Jag har bestämt mig för att undersöka en helt vanlig budget produkt, vad de lovar och vad produkten innehåller - bara för att försöka konkretisera vad som menas med dåliga ämnen och skadliga produkter. Jag valde produkten nedan eftersom jag anar att den innehåller många ämnen som förekommer i liknande krämer, därav kan man enkelt kolla upp sina produkter i badrumsskåpet.

Jag kollar upp:

NIVEA Repair Lotion "SOS Care".

Den ska förebygga torr hud och reparera redan skadad hud.
Denna lotion ska lugna huden, samt skydda och hålla huden
"väl återfuktad".

Vad innehåller krämen?
Aqua, Paraffinum Liquidum, Glycerin, C13-16 Isoparaffin, Glyceryl Glucoside, C12-15 Alkyl Benzoate, Cetearyl Isononanoate, Polyglyceryl-3 Distearate, Cetearyl Alcohol Panthenol, Calendula Officinalis Flower Extract, Tocopheryl Acetate, Butyrospermum Parkii Butter, Glycine Soja Oil, Sorbitan Stearate, Cera Microcristallina, Hydrogenated Coco-Glycerides, Dimethicone, Myristyl Alcohol, Sodium Carbomer, Phenoxyethanol, Methylparaben, Propylparaben, Linalool, Benzyl Alcohol, Parfum
Vad innebär innehållet på "ren svenska" ?
 • Aqua= vatten. Detta ämne står högst upp i innehålls-listan, detta betyder att det mesta av produkten innehåller vatten.

 • Paraffinum Liqidium är en annan benämning för mineralolja. Mineralolja kan också förknippas med bensin. Mineralolja kan upplevas mjukgörande på huden, men den täpper även till porerna. Läs om mineralolja här.

 • Glycerin är en form av olja (ersättning för exempelvis olivolja), bevarar fukt bra. Får innehållet i flaskan att inte stelna. Är relativt ofarlig för huden. Höga halter av glycerin kan leda till irriterad hud. Är ätbart. Är okej om den är vegetabilisk.

 • Isoparaffin är också en form av mineralolja, fast med ett annat namn. (Två likartade mineraloljor i en och samma kräm, hm...)

 • Glyceryl Glucoside, hittade ingen fakta men antar att det kan relateras till Glycerin.

 • Alkyl Benzoate är ett emugeringsmedel som oftast är blandat på olja och fett. Innebär i praktiken att ämnet balanserar upp krämen. Kan hindra ett antiinflammatoriskt medel att göra sin verkan på huden.

 •  Cetearyl Isononanoate, benämns som "mjukgörande" ur företagets perspektiv. Svårt att hitta någon annan information om produkten (härkomst, framställning, nytta/skador...).

 • Polyglyceryl-3 Distearate främjar bildningen av ämnes blandningar hos icke blandbara ämnen/vätskor genom att förändra gränsskiktets spänning. Neutralt ämne (varken bra/dåligt).

 • Cetearyl Alcohol Panthenol. Delat upp orden i två delar, "Cetearyl Alcohol" hjälper till att göra oblandbara ämnen blandbara genom att reglera gränsskiktet (se ovan). Reducerar det genomskinliga i krämen, mjukar upp huden, reglerar krämens tjockhet. "Panthenol" verkar mest göra gott för håret: reducerar statisk el, gör ditt hår lättare att borsta, ger lyster åt huden, minskar hud irritation, håller huden återfuktad, främjar läkning av huden, stabiliserar en förstörd hud barriär.

 • Calendula Officinalis Flower Extract är blomextrakt från Calendula-blomman. Blomman ingår i serien "ringblommor" och verkar läkande för huden.

 • Tocopheryl Acetate= "E-vitamin", mängden E-vitamin är okänd (med andra ord: behöver inte vara ett nyttigt ämne bara för att namnet skyltar med "E-vitamin". Hindrar oljor och fetter från att härskna, bra för torr hud som vill bevara det naturliga fettet.

 • Butyrospermum Parkii Butter, Sheasmör. Helt ofarligt och en bra fettkälla för fet hud (läs mer här). Används ofta som ersättare för mineralolja. Mineralolja + sheasmör= "plus minus noll".

 • Glycine Soja Oil, sojaolja. Innehåller E- och K-vitamin. En halvfet olja som snabbt absorberas in i huden. Används ofta i hudkrämer. Vårdar och är bra för alla hudtyper.

 • Sorbitan Stearate, drygar ut krämen samt fungerar som mjukgörande för huden. Vanlig i "Anti-Age"-produkter. Svårt att hitta fakta om ämnet.

 • Cera Microcristallina bygger upp ett lager som skyddar mot vatten, kan leda till en värmande känsla, torkar ut huden, minskar hudens andningsförmåga, kan framhäva rynkor, har en till-täppande effekt.

 • Hydrogenated Coco-Glycerides. Fanns ingen exakt information om ämnet, men med tanke på namnet hittade jag samma ämne fast med "Palm", relaterar till detta: återfuktar huden och håller huden i balans.

 • Dimethicone är dålig för miljön, är tolerant för temperatur förändringar, minskar eller tar helt bort skummet från en färdig produkt, ses inte som ett naturkosmetiskt ämne, mjukar upp huden och är skonsam mot huden.

 • Myristyl Alcohol ger produkten mer volym och stabilitet (ökar eller minskar viskositeten= tjockleken), Mjukar upp huden, upprätthåller huden i gott skick.

 • Sodium Carbomer. Hittade ingen fakta om detta så delade upp orden i två. Sodium står för "tvål" och carabomer är gelebildande och syntetiskt. Carabomer är större molekyler, en belastning för miljön. Är ett rekommenderat material att använda i produkter dock kan produkter med ämnet inte klassas som naturprodukter.

 • Phenoxyethanol dödar hudvänliga bakterier, kan orsaka allergi, är inte rekommenderad att använda, minskar bakterier i krämen.

 • Methylparaben Hindrar den biokemiska aktiviteten i huden, har visat sig som ett ämne i bröst cancer tumörer, absorberas i yttersta lagret som består av död hud, kan orsaka allergi, är ett ämne som minskar bakterierna i en produkt.

 • Propylparaben är inget bra ämne, liknar mycket på Methylparaben. Hindrar den biokemiska aktiviteten i huden, har visat sig som ett ämne i bröst cancer tumörer, absorberas i yttersta lagret som består av död hud, kan orsaka allergi, är ett ämne som minskar bakterierna i en produkt.

 • Linalool kan framkalla allergisk reaktion, är en doft-ingrediens, irriterar huden, maskerar den naturliga doft din hud har. Inget vidare bra ämne alls.

 • Benzyl Alcohol är en doft-ingrediens. Löser upp andra medel (ämnen), är ett ämne som minskar bakterierna i en produkt.

 • Parfum, parfym tillsätts i produkten för att den ska dofta gott. Kan även leda till uttorkad och irriterad hud (för de med känslig hud). Parfym bör undvikas i hud vårds produkter just på grund av ovanstående skäl.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jätte bra inlägg! Spännande att se vad som verkligen finns i! :)

THERÉSE sa...

dessa långa ingredienslistor! jag blir galen, är det så svårt att minska ner på galenskaperna man lägger i kosmetika?

sv: haha, jag hade ingen aning. kul!

Anonym sa...

Mycket intressant info! Detta är verkligen något man borde tänka mer på, vad man faktiskt utsätter sin hud för.

Qbrium sa...

Agnes:
Ja, det blir allt viktigare att tyda texterna eftersom fler och fler lider av känslig hud.

Therése:
Det är inte alls svårt att lämna bort massor av dåliga ämnen, dock blir produkten dyrare att tillverka och får en kortare hållbarhet. Största skräcken för många kosmetik-företag....

Anonym:
Vad kul att du tycker det! Jag tycker att alla borde bli mer medvetna om vad de slänger i "bra och vårdande" krämer.