söndag 19 juni 2011

Skeptisk till apotekets produkter!

Idag var jag på apoteket för att botanisera lite grann. Jag behövde ett schyst schampo som gjorde gott för mitt hårbotten, en mild kräm att använda till underlivet samt något som lugnade mitt ansikte under stressiga arbetsdagar.


 • Schampoo
  Jag hade blivit tipsad om SebaMed som skulle vara utmärkt att använda för känslig hårbotten. Vad läser jag i innehållsförteckningen? PARFYM! Hur kan de sätta parfym i en produkt som ska vara ägnad för personer med känslig hårbotten? Letade vidare men hittade åter igen bara parfym, parfym och mer parfym i alla produkter jag granskade. Detta var ju inte klokt! Ett apotek som inte har parfym-fria schampon?

  Valde sist och slutligen Eucerin "Anti Danduff Shampoo" för känslig och irriterad hårbotten. Detta var det enda schampo som inte innehöll parfym. Däremot innehåller schampot en del andra spännande saker som säkerligen är extremt dåligt för håret och hår-bottnet... well, jag hade panik. What to do?


 • Intim-olja
  Jag gick sedan vidare till intim-hyllorna för att leta efter en passande olja. Min gynekolog hade tipsat om Ceridal, som tydligen skulle vara "hur bra som helst". Jag tog upp en förpackning och läste på baksidan, förskräckt satte jag tillbaka förpackningen för höst upp på innehållsförteckningen stod det "Paraffinum Liquid", mineralolja, med andra ord. HUR kan specialister tipsa om att jag bör smörja in mig med något så till täppande och förstörande som mineralolja? Nä, tacka vet jag olivoljan.


 • Lugnande för ansiktet
  Så var det dags att botanisera bland produkterna för ansiktet. Förpackningarna var fina och lovande, de var alla märkta med "för känslig hud", men precis som med schampot hade alla krämer parfym i sig. Slutligen hittade jag en källvattens-spray från EAU THERMALE Avéne som skulle lugna huden. Den följde med mig hem eftersom den lovande innehållsförteckningen bara innehöll 3 ämnen; källvatten, vanligt vatten och nitrogen. Nitrogen är i sig inte giftigt, men bör inte användas i allt för stora mängder.

Summan av kardemumman:
Ingen av de produkter jag köpte var speciellt "bra", men vid en nödsituation där man inte har tid eller råvaror att tillaga egna produkter får man snällt utgå ifrån innehållsförteckningen och sortera bort "det värsta".
x

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tragiskt att läkare (gynekologer osv.) inte vet bättre än så! Tycker inte att man behöver smörja in sig efter att ha tvättat sig med t.ex mandelolja eller olivolja eftersom att båda lämnar en "hinna" efter sig. Såg på Eleven.se att Faith In Nature har både våtservetter och en intimtvål, kan vara bra att veta! :)

Natalie sa...

Ja, det är såpass... På sistone har jag börjat intressera mig mer för vad som verkligen finns i diverse hudvårdsprodukter och det är ju inte klokt vad de stoppar i! Om jag ska vara ärlig så brydde jag mig inte ens om att läsa innehållsförteckningarna förut. Istället tittade jag bara på framsidan där det kunde stå "för känslig hud" t ex. Så det var det man gick efter, men det är ju inte så jättebra att göra så inser man nu :P

Qbrium sa...

Natalie: Jag tittade inte heller på innehållet förr, jag trodde på det som stod på produkten. Men när "produkter för känslig hud" vad fullproppade med parfym och andra irriterande-ämnen så kan man inte längre lita på vad som skrivs på produkten.

Jag tycker det är bra att människor blivit mer medvetna om att innehållet har betydelse, och att utseende på en produkt inte är allt.