fredag 30 september 2011

Att tänka på: flytta ihop

Funderar du på att flytta ihop med din pojk- eller flickvän? Det finns några saker man kanske bör tänka på, och som kan vara bra att veta innan man flyttar ihop. Dels för att allting blir enklare, och dels för att man inte behöver starta en massa onödiga småbråk om man på förhand vet vad som väntar. Detta är bara en del av allt man ska tänka på, olika förhållanden har olika behov. Det viktigaste av allt... försök att se lösningar och inte problem.


1. Vad är ditt, vad är hans? När man flyttar ihop med någon får man ju oftast dubbletter av det mesta. Dubbla sängar, soffor, köksbord, och köksredskap. Vad ska sparas, vad ska kastas? Ska något läggas undan för "framtida användning" (läs: kan vara bra att ha sparat ifall ni separerar). Ska något säljas? Vems är pengarna då? Om du säljer din soffa, blir det era gemensamma pengar eller dina pengar? Det är bra att på förhand diskutera sånt, så att man inte blir osams under själva processen.

2. Ett, två eller tre konton? Kommer ni ha gemensam ekonomi, eller kommer ni ha privat ekonomi där ni båda sköter en viss del av inköpen? Ett smart sett att lösa den vanliga pengafrågan är att öppna ett gemensamt konto där ni båda lägger in en viss summa varje månad. Diskutera vad ni vill att summan ska räcka till: Hyra, gemensamma räkningar, mat, besparingar, gemensamma biobesök, middagar etc? Vad ska ni bekosta själv?

3. Inventarier och möbler. När man flyttar ihop kanske man behöver köpa nya grejer, så som hyllor och andra inredningsdetaljer. Små pölar blir stora sjöar. Även fast du lägger ut lite pengar på en köksslev, en tavla, några borddukar med mera så blir det i längden väldigt mycket pengar. Betalar ni gemensamt alla inköp, eller räknar ni med att kunna behålla det ni köpt OM ni någon gång separerar? Spara kvitton på inköp är alltid bra. Då har du bevis på vem som  köpt vad, vad det kostat och så vidare.

4. Sambolagen. Tro det eller ej, men det finns faktiskt något som heter "sambolagen", det är en lag för de personer som bor tillsammans, trots att man varken är gift eller förlovad. Det kan vara bra att kolla upp vilka regler som gäller för dig som sambo. Sambolagen hittar du här.

5. Underhålla hushållet. Hur kommer ni dela upp städning, diskning och sånt? Har ni diskdagar? Sköter någon disken om någon annan tar tvätten? Hur ofta ska ni städa? Det är något som verkar vara "småsaker" man lätt reder upp, men ofta blir det tvister om att en av personerna gör mer än den andra där hemma. För att undvika konflikter: gå igenom hur ni vill sköta hushållet, vem som handlar, vem som lagar mat eller om ni gör det tillsammans.

6. Olika inkomster. Det är inte sagt att du och din partner tjänar lika mycket. Oftast kan det bli bråk om vem som ska betala vad, eller (punkt 2) hur mycket pengar som ska sättas in på det gemensamma kontot. Det är smartast att utgå ifrån den som tjänar minst. Gå efter hur mycket den personen kan sätta in på kontot, det är inte kul att jämt känna sig skuldsatt eller inte ha pengar över för egna behov och nöjen.

7. Kompromissa. Tycker din partner om stilrent? Tycker du om små gulliga detaljer över allt i lägenheten? Kompromissa om hur ni ska inreda. Titta på möbler tillsammans, överväg, och gör inga förhastade beslut. Diskutera. Det är viktigt att båda tycker om det ni ska köpa.

8. Ge varandra utrymme. Okej, ni tycker om varandra och ni bor tillsammans. Men ibland kan man ändå behöva egen tid. Det kan vara smart att investera i en tvåa så att man kan stänga in sig om man vill. Kanske ni vill ha dagar då ni spenderar tid på olika håll?

1 kommentar:

Hanna sa...

Absolut! Solar man solarium i mediciniskt syfte så tycker jag att man ska göra det, absolut. Då handlar det om välmående och hälsa.
Och även om man inte har någon hudsjukdom så tycker jag absolut att det är okej att sola då och då, för som du säger, ibland behöver man faktiskt kunna göra något som man tycker är lite lyxigt. Men att överdriva det för att skönhetsidealet säger att det är snyggt att vara brun, det är bra onödigt! :)