måndag 19 september 2011

Parabener, vad och varför?

Många naturliga/halv naturliga kosmetika märken har börjat skylta på sina förpackningar att produkten i sig är "paraben fri". Det är något som många av oss som försöker vara gröna är noggranna med. Att undvika parabener. Men vad är parabener, och varför är de dåliga?


Parabener: Bra hållbarhet, men inte hållbart "tänk".
Vad är parabener?
Parabener kan översättas som konserveringsmedel för krämen och de finns i massor.  De har olika förnamn men samma efternamn. Några exempel: propylparaben (används också som doftmedel), metylparaben, butylparaben, ethylparaben,  och bensylparaben. Ibland finns flera utav parabenerna i en och samma kräm. Detta är för att de olika parabenerna reagerar olika på olika ämnen och därför sätter man dit flera stycken för att få en "vattentät" kräm.

Vilken risk finns det med att använda parabener?
Parabener har testat och visar "kan vara allergen", men risken är inte speciellt stor, enligt forskarna. Om man har känslig hud är det speciellt viktigt att man försöker undvika parabener, just för risken att få kontakt-allergier. Men alla som kan och är engagerade av grön hudvård bör svartlista parabener. Speciellt eftersom det tagits fram nya, och mer säkrare sätt att konservera hud produkter. Varför ta risken? Parabener är dessutom hormonstörande och har i undersökningar visat att det exempelvis finns en stor andel parabener hos personer som drabbats av bröstcancer (källa).

Det finns alternativ!
Det finns alternativ till parabener. På hemsidan Ren Skönhet så berättar de om ett av alternativen "Ekologisk alkohol(ej denaturerad med ftalater) tillsammans med eteriska oljor och tex. C- och E-vitamin samt en gynnsam förpackning(tub eller pump) fungerar utmärkt".

Det blir allt vanligare att kosmetik företag skyltar
om deras paraben-fria produkter. 

Inga kommentarer: