tisdag 11 oktober 2011

RUN FOR YOUR LIFE

Höst är oftast lika med en ny-start, och en ny-start innebär oftast att man återupptar sin träning. För min del var hösten/vintern 2010 lika med Cross Train. Det här året tänker jag inte spendera pengar på gym, utan på ett par vettiga träningsskor. I år kommer jag träna i friska luften. I det här inlägget kommer jag ta upp tips för hur du börjar träna, ett bra exempel på hur ditt tränings schema kan se ut, vikten av bra träningsskor och hur du styrketränar hemma.


Råd till dig ska börja springa:

- Smyg i början. Tänk inte "nu ska jag träna", och så springer du för livet. Det kommer inte hålla i längden. Det är bättre att du börjar med att promenera, i valfritt tempo, 4-5 gånger i veckan för att sedan öka på.

- När du känner att din promenad inte räcker till kan du öka takten och börja med power-walk. Därifrån kan du sedan börja springa eller variera power-walk med löpning.

- Glöm inte resten av kroppen. Att springa förbränner över hela kroppen, samtidigt som du bygger muskler och får bättre kondition. Men det är inte dumt att stryrketräna ungefär 2 gånger i veckan.Ett exempel på bra tränings schema:

Om du har ett schema du följer för din träning är risken mindre att du skippar träningen. Det bästa är om du har ett schema som är varierat, då kommer du inte tröttna på träningen lika lätt. Kanske du längtar efter en viss dag, för att få göra en viss sak?


måndag: styrketräning
tisdag: löpning/power walk i 45 minuter
onsdag: promenad, i egen takt och längd
torsdag: styrketräning
fredag: vilodag, ingen träning
lördag: promenad, 60 minuter
söndag: löpning eller power walk i 45 minuter
(Shemat är hämtat från Solo, nummer 10, 2011)Vikten av bra träningsskor

Det är viktigt att ha ett par bra och stabila skor som passar dina fötter och behov. Både ledbanden och ryggen kan bli lidande om du har fel träningsskor. Dessutom kan du riskera skavsår på fötterna, vilket i sin tur gör det omöjligt att träna.

inlaggsmarkaren skriver de följande: "En bra joggingsko har en luftig ovandel och heldämpad sula. Dämpningen kan bestå av luft- eller gelkuddar och byggs in i sulan så att de inte syns. Ett neutralt löpsteg ska vanligtvis kombineras med en neutral joggingsko och ett löpsteg där foten vinkar inåt (pronerar) ska kombineras med en så kallad pronationssko. Dessa finns i olika stabilitetsgrader, allt från lätt till stabil. När det gäller dämpningen kan nämnas att alla med pronation, oavsett grad, bör undvika luftkuddar i skorna och istället välja en sko som är dämpad med gel".

När du ska handla nya träningsskor, gör det gärna på en sportaffär med kunnig personal. Fråga och prova mycket. Berätta om vad du ska göra med dina skor och om speciella bekymmer du har (har du exempelvis dålig balans?). Mina träningsskor kommer från asics, och är helt underbara. Det känns som att man flyger/studsar fram. Stryrketräna behöver man inte göra på gym!

Det finns mycket man kan göra hemma, som man faktiskt inte behöver göra på gym. Allt från vanliga sit-up's och push-up's till mer avancerade övningar med eller utan extra tyngd. Tidigare tipsade jag om en bra video med hemma-övningar, som var speciellt utformade av en personlig tränare, och FÖR kvinnor. Här kommer en comeback av videon. Den är på engelska. 

Inga kommentarer: