tisdag 21 augusti 2012

Guidad meditation


Nu har jag testat guidad meditation ett par gånger. Det är en sorts meditation som är väldigt lätt att utföra eftersom du hör en röst i bakgrunden som berättar för dig hur du ska andas, och vad du ska koncentrera dig på. Väldigt avkopplande, bara man ger det en chans.

Min upplevelse
Den första, och andra(!) gången jag testade så råkade jag somna mitt i meditationen. Det är ju inget fel med det, men jag hann ju aldrig höra avslutet på min guidade meditation. Den tredje gången tog jag verkligen tid på mig att mentalt förbereda mig inför min meditation. Det är verkligen ansträngande att ligga ner, och slappna av, men samtidigt vara "vaken i sinnet".

Det var faktiskt en riktigt skön upplevelse, och något jag med fördel skulle kunna göra innan jag går och lägger mig, mestadels för att man faktiskt blir sådär skönt avslappnad. Det kan ta en, två, tre, fyra eller fem gånger innan man kommer in i det hela. Mitt råd är att lyssna ett par gånger på "del 1", innan man övergår till nästa del (som är med mindre prat - alltså lite "svårare").

Detta är en superbra grund till de som vill kunna meditera, när som helst - var som helst. Själv gillade jag lite bakgrundsröster som påminner om exempelvis andningen och att hålla fokus.

Förberedelser
Det kan vara bra att förbereda sig lite inför en meditation. Se till att du är ensam, i ett lugnt rum. Själv valde jag vårt sovrum. Se dig omkring i rummet. Är det städat? Det är en fördel om det är någorlunda städat och undanplockat i rummet, så minskar momenten som kan störa dig. Visst är det fint med några tända stearinljus, men ifall du skulle råka somna rekommenderar jag att ha en svagt lysande lampa på istället. De klassiska rislamporna ger ett ganska behagligt sken, utan att vara störande.

Filer att lyssna på
På hemsidan http://unikmusik.se/meditation/ finns tre olika inspelningar där du blir guidad igenom hela meditationen. På hemsidan, länkad ovan, finns instruktioner för meditationen som de vill att man läser igenom innan man börjar. Alla klippen är på ca 40 minuter var, så se till att ha gott om tid när du lyssnar på inspelningarna. Varje fil är cirka 55 megabyte. Filerna är tyvärr inte nerladdningsbara.

Guidad meditation: Del 1
Guidad meditation: Del 2
Guidad meditation: Del 3

Inga kommentarer: