torsdag 22 november 2012

Extra guldkanter på jobbet!


Att vara på jobb, fem dagar i veckan, åtta timmar per dag. Efter ett tag är det klart att allt blir rutinmässigt. Att hitta på saker med dina kollegor, både på arbetstid men efter arbetstid kan göra både arbetsdagarna roligare samt att teamet stärks. Jag vet, det är ingen nyhet direkt, men ändå så pass viktigt att det kan vara bra att påminna om ibland. Här kommer några tips på vad du och ditt arbetsgäng kan hitta på för att göra jobbet lite roligare:

Vinlotteri
En klassiker. Kika på jobbet vilka som skulle vara villiga att delta. Alla köper en flaska vin, efter den prisklass ni kommit överens om. Sedan lottar man ut en vinnare bland deltagarna. Vinnaren i sin tur får alla vinflaskor. Min första tanken var att det skulle passa som fredags-nöje på jobbet en gång i månaden, men med närmare eftertanke så är det nog roligare att lotta på en onsdag, sådär mitt i veckan. Fredagar ser man ju ändå fram emot.

Cykla mera!
Om alla på arbetsplatsen har ett lagom avstånd till jobbet så att man kan cykla kan man sommartid ordna en cykeltävling. Tävlingen kan pågå i en månad, då man så många gånger som möjligt på månaden ska cykla till jobbet istället för att ta bilen. Vinnaren får en present som bestämts i förväg (och som betalas av övriga deltagare). Det behöver inte vara en stor grej. Kanske en ploj t-shirt med tryck, en snygg inredningspryl eller något annat som ni i gruppen skulle vara intresserade av. Säg att varan kostar 150 kronor och ni är 8 personer som deltar, då blir det knappa 20 kronor per person man deltar med. Givetvis går det ju att kombinera cyklingen med vinlotteriet om man så önskar.

Afterwork
Inte så dumt alls. Samla dina arbetskamrater efter arbetstid för att göra något kul, äta middag, spela minigolf eller bara ta en öl i den lokala puben. Det kan vara både behövligt och trevligt att träffa sina arbetskamrater i en annan miljö än arbetsmiljön.

Lyxtisdag
Veckan har bara börjat och tisdagen känns som en eeeeeevighet. Försök hitta på saker för att göra din tisdag lite lyxigare. Kanske du väljer att gå ut på lunch med en väninna, endast på tisdagar? Eller köper med favoritfikat till eftermiddagskaffet... eller varför inte unna dig en kvart extra på morgonen för att göra dig så lyxigt fin du bara kan innan du går till jobbet?

Lappa dig till positivitet
Fina budskap och vackra peppande texter hör inte bara hemma på instagram - det borde höra till din arbetsplats också. Hitta på egna citat eller googla efter citat som gör dig peppad för att jobba! Själv har jag en "inspirations"-mapp på datorn där jag sparat utdrag från föreläsningar och andra nytto-texter som kan behövas när man bara inte orkar med jobb-lunken.

Gnällhörnan är inte ett alternativ
Max Söderpalm är en jätteduktig föreläsare inom försäljningsbranschen. Han kunde berätta att "gnällhörnan" MINST hade kaffepaus i 31 minuter. Dessutom fick de mindre gjort då deras koncentration fokuserades på chefens sämre sida, eller på allt annat som var "så dååååligt". Våga säga nej till gnällhörnan! Om en negativ tanke slår dig - slå fort bort den med att omvända den till något konstruktivt och positivt. Det funkar - jag lovar!
Inga kommentarer: