fredag 22 mars 2013

Arbetsintervju

På en arbetsintervju är det först och främst bäst att vara neutralt klädd. Jeans, en neutral topp och täckta armar. Exempelvis. Men sedan beror det också på vad du söker för jobb. Om  jobben innebär mycket kundkontakt måste man kunna spela på sitt humör, alltså vara glad och trevlig trots att man har en riktig skitdag. På en arbetsintervju ska du avspegla hur du är när du jobbar (humör etc). Och sedan tre viktiga punkter att tänka på: välvårdad, välvårdad och välvårdad. Oavsett vad du söker för jobb.

Det är även ett stort plus om du har med dig referensmaterial...
Glöm inte din referenspärm!

Känn av stämningen på intervjun; om den som intervjuar inte inbjuder till att prata mer än övrigt, satsa på att svara proffsigt på frågorna istället. Om stämningen verkar rätt - bjud lite (med betoning på lite) på dig själv. Lätta lite på stämningen. OM det finns en öppning för det.

Det är jättebra att vara förberedd på de intervjufrågor som kan tänkas komma. Om du googlar hittar du många vanliga intervjufrågor. Slipa svaren, och se till att du inte bara har ja och nej svar - utan kan utveckla dina svar efter olika situationer (du är varierad och du slipper hamna i ja/nej facket). När du svarar på en fråga du redan vet vad du ska svara på...svara inte direkt. Låt en liten tystnad gå en stund (låtsas att du tänker efter noga). Att vara förberedd är bra, att vara så förberedd att det syns är inte alls bra

Ett bra exempel på en fråga man kan vrida på för att inte hamna i ja/nej-facket är: "Hur arbetar du under stress?". Dina svar kan du basera på olika situationer (exempelvis förväntad respektive oförväntad stress). 

Övning ger färdighet
Det bästa för att öva sig på intervjuer är att öva med en förälder eller en kompis. Låtsas att de intervjuar dig. Ta det på allvar. Efter intervjun kan du be om feedback från din kompis - hen kan säkert se saker du sagt eller gjort under intervjun som behöver bättras på, något du borde skippa och något som lät extra bra. Det här kan kännas lite löjligt, men det är faktiskt otroligt nyttigt - speciellt om du aldrig varit på en intervju tidigare. 

Innan du går från mötet ska du...
...veta tillräckligt mycket om din arbetsplats så att du skulle kunna börja lära dig jobbet dagen därpå (alltså - veta dina eventuella uppgifter, hur arbetsplatsen ser ut, vad handledaren heter etc.) Samt att du ska veta när du nästa gång kommer bli kontaktad av företaget (för ännu en intervju eller ett klart svar beroende på hur företagets rekryteringsprocess ser ut). 


Tyckte du denna veckas serie av inlägg var intressanta, eller har du missat veckans tidigare inlägg? I kategorin Stora CV Guiden hittar du allt du kan tänkas behöva.Snabblänkar...


Inga kommentarer: