onsdag 6 mars 2013

Farligt innehåll i krämer

Våren är på väg mot oss i norden. Efter några månaders tid med mörker tycker jag, som många andra att det är dags för förnyelse. Till exempel kanske det är dags att vårstäda huset, eller varför inte rensa i badrumsskåpet - vilket man ska se till att göra med jämna mellanrum.

Tidigare har jag skrivit ett inlägg om utgångsdatum för produkter, det inlägget hittar du här, här och här. Så, detta är en påminnelse om att rensa bland hyllorna i badrummet. Damma av alla burkar som står längst bak, kolla datum, släng saker du inte använder, som tar onödig plats eller som helt enkelt luktar illa/har blivit gammalt. Passa på att tvätta ur alla necessärer, organisera hyllorna på nytt, tvätta sminkborstarna ordentligt och kolla dina produkter efter tveksamt innehåll. Här följer en jättebra lista jag kopierat från denna sida (här är en ny sida som skribenten arbetar på: http://www.cahealing.se/)

Syns texten dåligt? Bilden är klickbar!



Det som skönhetsindustrin inte vill att vi får reda på.

Från den 1 januari 1999 måste alla tillverkare av kosmetiska produkter ha en innehållsförteckning på sina produkter. Alla ska använda samma namn, så kallade INCI-namn. Ingredienserna ska anges i fallande ordning (mest först). För din egen säkerhet, köp inte produkter utan denna innehållsförteckning. Här har jag tagit upp ett fåtal tveksamma ingredienser. Mer finns att läsa på: www.crearome.se. Se även jämförelsen Oljor i krämer.


2-Bromo-2 Nitropropane 1,3-Diol
(INCI-namn: 2-Bromo-2 Nitropropane 1,3-Diol)
Lösningsmedel i nagellack borde inte användas alls i kosmetika då det kan orsaka diarré, aptitlöshet och huvudvärk.

Actizide AC
(INCI-namn: Methylchloroisothiazolinone & Methylisothiazolinone)
Konserveringsmedel som är registrerat som bekämpningsmedel klass 2. Vanligaste orsaken att du inte tål en produkt. Orsakar bl a blåsor, varbölder, klåda, utslag och svullnader i huden.

Aluminiumhydroxyklorid (INCI-namn: Aluminum Chlorohydrate)
Används i antiperspiranter och stänger våra svettporer så svetten inte kommer ut samt verkar irriterande på huden.

BHT (INCI-namn: BHT)
En antioxidant som tas upp av huden och är cancerframkallande.

Borax (INCI-namn: Sodium Borate)
Borax kan orsaka anemi hos barn. Vid långvarigt bruk orsakar den spröd hud och kraftiga irritationer av huden. Danska Miljöstyrelsen betraktar det som fosterskadande.

Borsyra (INCI-namn: Boric acid)
Vid längre tids användning kan den leda till anemi, håravfall och eksem. Den absorberas genom slemhinnor och orsakar förgiftning den vägen.

Euxyl K 100 (INCI-namn: Benzyl Alcohol, Methylchloroisothiazolinone & Methylisothiazolinone)
Konserveringsmedel som är registrerat som bekämpningsmedel klass 2. Vanligaste orsaken att du inte tål en produkt. Orsakar bl a blåsor, varbölder, klåda, utslag och svullnader i huden.

Kaliumsorbat (INCI-namn: Potassium Sorbate)
Är ett konserveringsmedel men många människor är eller utvecklar allergi för detta ämne.

Kathon CG (INCI-namn: Methylchloroisothiazolinone & Methylisothiazolinone)
Konserveringsmedel som är registrerat som bekämpningsmedel klass 2. Vanligaste orsaken att du inte tål en produkt. Orsakar bland annat blåsor, varbölder, klåda, utslag och svullnader i huden.

Kollagen (INCI-namn: Collagen)
Äggviteämne med fuktighetsbindande effekt. Utvinns ur bindväven på ungdjur, spädgrisar och kalvar. I Frankrike och andra länder används också aborterade människofoster. Det finns bra vegetabiliska alternativ.

Mineralolja
Se Paraffin och Vaselin.

Paraffin (INCI-namn: Paraffin & Paraffinum Liquidum)
Är en restprodukt från bensin tillverkning, en ”död” olja. Hindrar upptaget av fettlösliga vitaminer, har svårt att brytas ned av naturen samt orsakar många hudproblem. Se även jämförelsen Oljor i krämer.

Silkesprotein
(INCI-namn: Silk Amino Acid)
En del leverantörer säljer silkesprotein där silkesmasken måste dödas för att utvinna proteinet.

Triethanolamin (INCI-namn: Triethanolamine)
Konserveringsmedel som framställs inom bensin industrin. Är kraftigt irriterande på ögon och hud. Tränger igenom huden och kan orsaka lever skador. Kan tillsammans med charkuteriprodukter och ämnen i vårt dricksvatten bilda cancerogena ämnet nitrosamin.

Triklosan
(INCI-namn: Triklosan)
Ett antibakteriellt medel som förekommer som tillsats i kosmetika och hygienprodukter, till exempel tandkräm, tvål och rengöringsprodukter, samt i vissa textilprodukter och förpackningsmaterial. En ny amerikansk studie visar nu att triklosan utvecklar det giftiga ämnet kloroform när det blandas med dricksvatten som innehåller klor. Bortsett från att det kan leda till depression och leverproblem är det också klassat som cancerframkallande.

Ullfett
(INCI-namn: Adeps lanae)
Vattenfritt lanolin utvinns av den avklippta fårullen. Är det fettämnet som mest liknar vårt eget hudfett. Dessvärre kan det innehålla pesticider som lätt tas upp av vår hud och lagras i hudens fettvävnad.

Valrav (INCI-namn: Spermacetti cetaceum)
Är ett vax som fås från kaskelottvalen. Valen är en utrotningshotad art och denna produkt behöver inte användas. Använd i stället cetylalkohol och vegetabilisk olja.

Vaselin
(INCI-namn: Petrolatum & Vaseline)
Restprodukt efter framställning av fotogen, en ”död” olja. Hindrar upptaget av fettlösliga vitaminer, har svårt att brytas ned av naturen samt orsakar många hudproblem. Se även jämförelsen Oljor i krämer.



Inga kommentarer: