tisdag 19 mars 2013

Referenspärmen redo!Referenser och arbetsintyg betyder oftast mer än dina grundskole- och gymnasiebetyg. När du fått till en intervju eller ett möte (genom att bli tillförfrågad, eller helt enkelt fråga företaget om det passar att du kikar förbi) är det jättebra om du har med dig lite referensmaterial direkt.

Om du inte har arbetsintyg eller referensmaterial från dina tidigare arbetsplatser så får du gå tillbaka och begära det. Åtminstone är arbetsintyg något en arbetsgivare måste ge ut. Och det ser mycket bättre ut om du har papper som styrker ditt CV. Andra papper som passar i referenspärmen är betyg från projekt och liknande du deltagit i.

Ett smart sätt att förpacka referensmaterialet är i en pärm med plastfickor. Börja med de äldsta intygen och referenserna längst fram och arbeta dig fram till ett aktuellt datum. I slutet på pärmen (då du har slut på referensmaterial) sätter du ditt utskrivna och uppdaterade CV. Du ska även förvara 5 kopior under originalintyget i plastfickan.

Effekt:
Arbetsgivaren kan själv bläddra bland ditt material. Det är lätt för dig att se när materialet tar slut i och med att du avslutat pärmen med ditt CV. Du kan enkelt fylla på pärmen vart efter då du placerat materialet med mest aktuella material i slutet av pärmen. Om arbetsgivaren vill behålla eller kopiera upp en del av referensmaterialet kan du erbjuda en av dina kopior du har redo i plastfickan. Jag har ett flertal gånger fått förvånade och positiv respons då jag själv varit förberedd med kopior till den eventuella arbetsgivaren.

Stilren pärm med plastfickor

Inga kommentarer: