Eksem guiden


Om du har torr, eller atopisk hud är risken stor att du råkat ut för eksem. Eksem förekommer i olika grader och storlekar, vissa har bara eksem på händerna, andra har på arm- och knäveck och vissa har eksem över hela kroppen. Här följer en guide över grundläggande självhjälp för att underlätta livet med eksem..

Det första, och viktigaste att tänka på när det kommer till eksem är att återfukta, att alltid använda krämer för huden, både morgon, kväll och efter dusch. Mer om krämer kan du läsa om i punkt 4.


1. Förebygg irritation
Undvik allt som kan irritera huden, en irriterad hud börjar klia och om du kliar så bildas eksem. Exempelvis ska du genast sluta använda parfymerade hudvårds produkter. Varken bodylotion, ansiktskrämer eller dusch-krämer får vara parfymerade. Även tvättmedlet bör bytas ut mot en mildare variant. Använd gärna tvättmedel i flytande form - dock INGET sköljmedel. Duscha inte för ofta. Två till tre gånger i veckan är rekommenderad dusch-dos för personer med eksem. Vatten torkar nämligen ut huden. När du duschar bör du även se till att duscha så svalt som möjligt - varmt vatten förhöjer uttorkningseffekten.

2. Undvik att skrapa upp huden
När du eliminerat risken för att din hud ska bli irriterad är det dags för att bli av med dina sår och eksem. Det är lättare sagt än gjort att be en person med eksem att "sluta klia". Det är nästan omöjligt att låta bli när det väl kliar. En effektiv och bra lösning är att skaffa lösnaglar i antingen gelé eller akryl. Givetvis ska du be om att få extra tjocka naglar så att ändan blir mjuk och trubbig - det är helt omöjligt att skrapa upp huden. Suveränt på natten när många har svårt att kontrollera sitt kliande. När du börjat använda lösnaglar kommer du märka hur alla sår försvinner från huden - då är det dags för nästa steg...

3. Stimulera och underhåll huden
Torrborstning är suveränt för personer med torr hud, speciellt om huden flagnar ovanligt ofta. Torrborstning gör man på torr hud, varje morgon i minst tre månader. Du borstar helt enkelt huden, antingen med en borste eller med skrubbvantar - från topp till tå. Använd mjuka cirkulerade rörelser. Ett hett tips är att endast göra detta i badrummet eftersom du kan tappa en hel del hud-rester. Detta är bra för att stimulera din hud, det sätter igång blodcirkulationen samt att du blir av med flagnande, "död" hud (när du smörjer in dig tar din nya hud upp krämen bättre).

En annan smart sak att alltid bära med sig är en så kallad "massage-kam". Det är en kinesisk uppfinning som egentligen är till för att sänka blodtrycket, men kan även ta bort smärta och klåda. Utmärkt att använda i soffan när man tittar på TV, eller att bära i väskan för att använda under akut klåda. En annan positiv egenskap massage-kammen har på huden är att den hjälper till att reducera rodnader från irriterad hud. Länk för mer fakta om kammen.

Många upplever att en matsked linfrö-olja om dagen gett dem betydligt bättre hud, och vissa upplever faktiskt att deras hudproblem försvunnit tackvare detta. Jag har själv inte hunnit testa detta än. Men jag rekommenderar det varmt till alla som vill bli av med torr hud.


4. Alltid krämer!
För alla med torr hud är det speciellt viktigt att smörja in (återfukta huden). Idag finns det massor med krämer på apoteket som sägs vara anpassade till torr hud. Jag tycker man ska vara lite försiktig med vad man handlar på apoteket. Många av produkterna kan rent av irritera huden ännu mer. I nu läget har jag inte än hittat någon revolutionerande, naturlig kräm att använda på huden men ett bra och naturligt naturkosmetiskt märke som är anpassat för den atopiska huden heter Lavera. De har ett stort utbud med både krämer till kropp och ansikte. Kika gärna in på deras hemsida.

En mindre naturlig kräm som funkar suveränt på torr, eksem hud är Helosan. Den är antiseptisk och läker därför effekt småsår och eksem. Dessutom är krämen väldigt fet, vilket är positivt för den torra huden som behöver mängder med fett.Trots att den innehåller mineralolja är detta den enda krämen jag egentligen skulle rekommendera från apoteket.

Weleda, också ett naturkosmetiskt märke har en fenomenal universal-salva. Salvan heter "skin food" och rekommenderas starkt till mindre torr-fläckar på kroppen. Exempelvis till hand-eksem, men även som extra skydd till ansiktet på vintern.

Bra att ha i åtanke: Läkaren brukar oftast rekommendera cortison för att bli bukt med eksem. MEN, om du har atopisk hud, eller en annan långvarig hudsjukdom som innebär torr hud/eksem avråder jag dig från att använda för mycket cortison. Cortison tunnar ut huden på lång sikt, vilket kommer innebära ännu tunnare och torrare hud som blir svårare och svårare att behandla för en person som har ett långvarigt sjukdomstillstånd.


5. Underlätta vardagen
-Torr luft är en torr huds värsta fiende. Det kan vara smart att investera i en luft-fuktare att ha i exempelvis sovrummet. Luft-fuktaren förvandlar vanligt kranvatten till ånga som fuktar luften i rummet. De finns i många olika varianter och kostar från 20 euro (200 kr) uppåt.

-Torrborstning (se punkt 3) lämpar sig också bra innan dusch. Använd gärna kokosfett (direkt från kylen - i fast form) som kroppstvål i duschen. Din hud kommer bli mjuk, och fettet tas lätt upp av huden efter att du torrborstat huden. Läs mer om kokosfett.

- Om du har möjlighet kan det vara skönt att smörja in sig med vetegrodds olja direkt efter att du duschat. Det maximerar återfettningen av huden. Torr hud behöver massor av fett - speciellt efter dusch eftersom du duschar bort alla viktiga, naturliga lipider (fett).

6. Respons från Dig
Skriv gärna en kommentar nedan om vad du tyckte kring "miniguiden", och glöm inte att kika in på etiketten "eksem" för fler inlägg och tips kring ämnet.

Sidan uppdaterad 7/8 2014

23 kommentarer:

Tatsu sa...

Helosan är väldigt dyrt på apoteket. Man hittar det mycket billigare i häst eller lantbruks affärer. Jag har sparat in mycket pengar på att inte köpa det från apoteket dem senaste åren.

Millas Hälsoblogg sa...

Det är svårt med eksem. Själv lider jag av denna åkomma. Jag kan inte använda någon kräm som innehåller mineraler förutom cortison salva under korta perioder.
Jag använder just nu en kräm gjord på svartvinbär som jag köper på hälsokraft företaget heter Q for skin jag äter även kapslar med svartvinbär från samma företag och har blivit bättre men inte helt. Annars använder jag kokosfett att smörja mig med. Tack för att en bra sida

Anonym sa...

Ända sen jag var liten har jag fått eksem till och från under fötterna och insidan av händerna. Det börjar med små blåsor under huden som kliar och kliar sen river man sönder det och blir sprickor och till slut är hela köttet framme.
Har fått salvor av alla slag utskrivna men inget har hjälpt.
För några år sedan, nu är jag 54, baddade jag med äppelcidervinäger så fort det kom en blåsa och dagen efter var det borta igen och sedan jag kom på det har jag inte behövt linda fötter och händer och gått med för stora skor. Det är borta.
När jag berättat för läkare så säger dom typ.............he he he......vilken dum jäkel.
Ett tips som jag hoppas kan hjälpa andra också

Qbrium sa...

Anonym: eksem på fötterna har jag som tur är blivit skonad från, men det verkar riktigt, riktigt jobbigt. Har hört det där med äppelcidervinäger förut. Men testat liute "nu och då", men inte speciellt ihärdigt. Det är kul att det hjälpt dig - då kanske det är nästa på schemat om inte min plan B, eller C fungerar. ;) Tusen tack för din kommentar. Det är alltid lika kul att för mig att läsa!

Lizette Eriksson sa...

Lider av lite eksem på händer, vid öron och i hårbotten över höst/vintertiden. Men väst är eksemen runt ögonen (se länkbild)
http://1.bp.blogspot.com/-MDzfe9Lm-yk/UHij7iieinI/AAAAAAAADNs/o-q1jDKmhs4/s1600/eksem.jpg

Inte kul. Har fått allergimedicin o svag kortison, men som bekant är ju inte det ngn höjdare runt ögonen. Tänker prova lite av era tips! Tack! :-)

Qbrium sa...

Oj,Lizette! Jag lider verkligen med dig. Området runt ögonen är ju extra känsligt redan som det är, och svårt att reparera med tanke på hur frestande det säkert är att gnugga händerna mot ögonen. Jag hoppas att några av mina tips kan hjälpa dig. Något som kan vara skönt för dina ögon är kokosfett, direkt från kylen. Svalkade och fet. Kan det bli härligare? :)

Hoppas du får en hyfsat bra vinter. Det är alltid lite extra kämpigt för oss eksem-nissar. Men, man får ju bara göra det bästa av situationen!

Varma Kramar

Anna Fredriksson sa...

Hej!
Jag får eksem som både kommer från feta krämer och att huden blir torr. Det blir små vätskefyllda bubblor samtidigt som huden blir torr och det kliar och gör ont då bubblorna spricker. Dom kan komma upp om jag svettas mycket också, ex. i vantar på vintern. Jag har enbart eksem på händerna. Nu undrar jag om det finns någon kräm jag kan smörja in med som verkar ungefär på samma sätt som hydrokortison? Jag har använt denna kräm sen jag var ett litet barn, men eksemen kommer alltid tillbaka. Just nu har jag väldigt mycket eksem då jag jobbar på ett ställe där jag måste tvätta och sprita händerna ofta.

Väldigt tacksam för svar!
Vänlig hälsning från Anna

Alicia - Borrelia & Fobi sa...

Wow, hittad precis hit. Du har med detta inlägget gett mig hopp!! Jag står inte ut med det här eksemet mer, får inte sova på natten och blir verkligen deprimerad eftersom jag är irriterad hela tiden då det kliar konstant. Det är enormt frustrerande att inte veta vad man ska göra åt det, det känns som om ingenting fungerar och läkarna verkar inte ha mycket råd att ge heller.
De råd jag läst här har verklige gett mig hopp om att det kanske kanske kan bli lite bättre. Och det var bra upplägg, med punktform, jag kan börja ta tag i en punkt åt gången, för mer orkar jag inte. Hoppas det kan hjälpa :) Tack!

Alicia - Borrelia & Fobi sa...

Det är så värdefull information för andra eksemare att jag inte vill riskera att den försvinner om du av någon anledning skulle lägga ner din blogg tex. Därför undrar jag ifall jag får kopiera det här inlägget rakt av till min blogg och tydligt skriva att det är från din blogg och såklart länka hit? Det är lättare för folk som skulle ha hjälp av det att hitta in till din braiga blogg ifall de börjat läsa något, än om de bara ser en länk tänker jag.

Qbrium sa...

Hej Anna! Vad är det för fet kräm du använt, som du får vätskeblåsor av? Har aldrig hört om detta, och funderar om det kan vara något i själva krämen som du reagerat på?

Jag har precis börjat använda en kräm från Dermanord, deras Body Lotion - tycker inte den är lika fet som helosan, men funkar riktigt bra ändå.

Om du bara har eksem på händerna skulle Q For Skin kunna fungera riktigt bra. Det är en rätt dyr kräm som visserligen fungerade super på mina eksem, men eftersom jag har problem över hela kroppen så kunde jag inte täcka kostnaderna för krämen i längden.

Qbrium sa...

Hej Alicia! Vad kul att du ser hoppet igen med flerstegsmetoden. Jag måste säga att jag njuter av att kunna duscha igen, inga sår som svider, man kan visa armarna utan att folk frågar vad man har för fel på huden... ja, det är bara sååå skönt. Även om man varje dag tampas med den torra huden, så är inte själva eksemen längre ett stort problem.

Givetvis ska du få tillgång till hela inlägget. Jag skriver en kommentar i din blogg.

Varma vinterhälsningar

Anonym sa...

Hej min son har eksem och alla krämer och salvor svider som bara den han kliar och får sår där med åktpå svinkoppor et antal gånger. för några veckor sedan gjorde jag en bivaxsalva åt honom och han älskar den!! han till och med tycker om doften. får se om den hjälper i längden. 20 g bivax och 80 ml veg. olja smält samman och rör tills svalt ju mer man rör ju mjukare salva. förvara kallt. häll direkt i liten burk och ha som läppglans. / dragon113

Anonym sa...

Jag får alltid eksem när klimatet ändras. Alltid när det blir kallt ute bryter det ut i ansiktet, runt ögon och mungipor. Efter att ha provat en massa olika medel har jag funnit ett endaste fungerande ämne: MSM. Blanda MSM-pulver med 1/4 dl vatten (blanda så mkt pulver som vattnet kan binda åt sig) och dutta på de områdena som kräver det. Smörj sedan med lite kokosolja. Gör detta innan du går och lägger dig. För mig funkar det alltid.

Qbrium sa...

Tack för tipset "anonym"! Har faktiskt kikat på MSM på hälsokostaffären. Tjejen i butiken bad mig läsa på lite på nätet innan jag bestämde mig för att slå till, så jag har faktiskt en mobilbild som påminner mig om "justja, googla MSM!". Och som en extra grej kommer du och tipsar om att det funkar bra. Detta kan ju bara vara ödet? :)

Fanny sa...

Jag har left med eksem i hela mitt liv (14 år) kanske inte så länge men… jag har också eksem över hela kroppen och jag känner att när jag smörjer in min kropp så startas det en process, det vill säga att jag ror huden och huden reagerar då i att det börjar klia, då jag är allergisk emot i princip alla pälsdjur, pollen och har astma så försvårar det allting. Har du möjligtvis några andra tips, eller ess uppe i ärmen...

Qbrium sa...

Hej Fanny! Vad roligt att du hittade till min blogg. För mig är det vanligt att en kräm kliar då den "går in i huden", alltså just då huden suger in krämen.

Sen beror det ju på vad man använder för krämer. Du har ju säkert själv listat ut att parfym i produkter är ett stort NoNo.

Just nu är jag såld på ürtekrams body lotion utan parfym. Det är just en sån som kan svida och klia lite när man smörjer in, men står man ut ungefär en minut går det över.

Skickar en länk till produkten ifall du är intresserad: http://www.lyko.se/urtekram/urtekram-no-perfume-body-lotion-250ml

Just med tips hur man ska få det att INTE klia när man smörjer in sig är jag hjälplös, det är hudens sätt att reagera. Så länge det bara kliar just då man smörjer in sig så handlar det nog som jag ovan skrivit (en uppsugningsprocess).

Jag upplever ofta också att det kliar mer då jag smörjer in mig efter dusch då huden ännu är fruktig - fuktig hud tar lättare upp krämen man smörjer in, så fast det kliar lite en stund kan det vara värt en hel del.

Ann sa...

Tack för nya vinklingar! Har haft problem i många år med eksem runt ögonen som dykt upp på vinterhalvåret. Blev av med problemen i ca 8 år när jag slutade äta gluten men nu har det tyvärr kommit tillbaka igen. Det är ett snitslande med mat och krämer och man vet aldrig förrän man prövat ett tag om det blir + eller -. Just nu letar jag efter något nytt att våga prova runt ögonen eftersom jag börjat reagera på den jag använt de senaste åren. Kan bli en dyr historia eftersom man oftast måste köpa produkterna för att prova. Hör kanske av mig om jag får det att funka. Men det blir naturnära krämer jag kommer att prova utan mineraloljor.

Anonym sa...

Jag har precis fått mitt första eksem i vuxen ålder och kan inte säga annat än att jag lider med er som har levt med det länge. Jag har googlat lite grann och hittade bland annat den här sidan som hade många bra tips. Ikväll gjorde jag en blandning på olivolja, läderbalsam (bivax, jojoba olja, lanolin) och lite tjärolja. Nu sitter jag här och glänser men det kliar iaf inte. Tack för bra information! Jag återkommer hit om min kur inte fungerar

Anonym sa...

Vill säga att helosan innehåller hormonstörande ämne. Ett tips är att läsa boken badskumt.

Qbrium sa...

Hej Anonym, som jag också skrev i texten är Helosan ett mindre naturligt preparat. Men om man inte har något val så har det hjälpt mig bäst och känns "mest ren" jämfört med många andra krämer från apoteket som innehåller dåliga ämnen. Det var lite så jag menade med min text. Dessutom, vid sådana situationer där jag inte haft ett val att använda naturkosmetik (akut på resande fot, etc) så har jag tyckt att Helosan är det bästa-sämsta valet jag kunnat göra. Tack för din observans, och kommentar. Har boken Badskumt hemma, men inte lyckats läsa igenom hela än.

Anonym sa...

Lider med er som har haft eksem länge. Någon som har testat bioresonansterapi? Ayurveda är också en grej som kan fungera bra. Be att få en konsultation, gärna av en duktig därifrån ayurvedan kommer ifrån. Helt otroligt duktiga. Har botat struma, vitiligo och svinkoppor tack vare råd därifrån. Mycket bra hjälp kan man få också om man googlar och skriver det på engelska (fler sök-träffar)

Anonym sa...

Hur blev du av med Vitiligon????

Kristiina sa...

Hej,
Tack för en underbar blogg! Jag har själv haft problem med eksem sedan barndomen. På sistone har den spridit sig till ansiktet kring ögon, mun och kinder. Min hudläkare menar på att alla människor har bakterier på huden men eftersom vi med atopisk eksem har känslig hy får vi lättare infektioner i form av eksem. Hon rekommenderar därför propyless som är en antibakteriell kräm. Den ska användas 2 ggr dagligen på HELA kroppen samt efter varje dusch livet ut för att förebygga infektioner. Dock får jag finnar i ansiktet av krämen och letar nu efter en speciellt framtagen kräm med propyless i för ansiktet. Har du några tips? Kan dock inte hitta något om propyless på denna sida, är den här teorin något du känner till eller vet mer om?